Începutul construcției
În toamna anului 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, părinții Sebastian Serdaru și Serafim Baciu au început lucrările de pregătire a terenului pentru construcția mănăstirii.
În toamna anului 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, părinții Sebastian Serdaru și Serafim Baciu au început lucrările de pregătire a terenului pentru construcția mănăstirii.
8 mai 2012 – Piatra de temelie a bisericii mici:
În ziua de 8 mai 2012, de sărbătoarea Sfântului Ioan Evanghelistul, a fost pusă piatra de temelie a bisericii mici cu hramul Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.
22 iulie 2012 – Prima Sfântă Liturghie: Prima Sfântă Liturghie în această mănăstire a fost oficiată la sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, în 22 iulie 2012.
1 decembrie 2012 – Piatra de temelie a bisericii mari: În ziua de 1 decembrie 2012 a fost pusă piatra de temelie a bisericii mari, cu lucrările de construcție începând în anul 2015.
4 mai 2014: Sfințirea paraclisului, pictat de Adrian Botea și Sorin-George Nicolae.
22 august 2014: O copie a icoanei Maicii Domnului Lidianca de la Neamț este zugrăvită și dăruită mănăstirii.
26 aprilie 2015: în Duminica a III-a după Paşti (a Mironosițelor), la Mănăstirea Pantocrator a fost săvârşită slujba de sfințire a altarului de vară cu hramul Schimbarea la Față a Domnului. Slujba de târnosire a fost oficiatã de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului şi de delegatul Patriarhului României, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți şi diaconi.
16 – 19 octombrie 2015: A fost adusă racla ce adăposteşte mâna stângă a Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos, care este caldă și răspândește bună mireasmă.
Anul 2018: la Mănăstirea Pantocrator a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Teleormăneni (ITO).
Anul 2019: Începe construcția metocului Buneivestiri, destinat celor 30 de maici sub îndrumarea starețului Sebastian.
26 septembrie 2021: Biserica mare a Mănăstirii Pantocrator a fost sfinţită de un sobor de 17 ierarhi români şi străini, în urma unor ample lucrări executate la ansamblul monahal.
Cu prilejul sfinţirii, a fost adusă Mâna Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de către o delegație a Mănăstirii Simonopetra, condusă de Arhim. Elisei, dar şi un fragment din moaştele Sf. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, aflate în patrimoniul Mitropoliei de Veria – Grecia.
Sfintele moaşte au fost aduse din Grecia în România de Mitropolitul Pantelimon de Veria.
În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, oficiată după slujba sfinţirii, Mitropolitul Pantelimon a vorbit despre semnificaţia sfinţirii unui lăcaş de cult.
„S‑a deschis astăzi o cale spre cer pe care nu se va auzi doar glasul Pantocratorului, așa cum l‑a auzit Sfântul Ioan Teologul în peștera Apocalipsei din Patmos, dar pe această cale va coborî și harul dumnezeiesc, care îi va sfinți prin Tainele Bisericii pe credincioși. Pe această cale, prin rugăciune, credincioșii se vor putea ridica la cer… Aici este și Ierusalimul cel ceresc, deoarece heruvimii și serafimii se roagă și cântă împreună cu noi… Fiecare mănăstire este o manifestare dumnezeiască în lume, un loc al prezenței și al harului lui Dumnezeu. Este un loc de rugăciune în care monahii nu se roagă doar pentru mântuirea lor, ci și pentru mântuirea tuturor. Este un loc de odihnă sufletească și de înviere duhovnicească”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Starețul Mănăstirii Pantocrator și Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei și Teleormanului
Vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului