Program Mănăstire

Luni – Dumnica 08:00 – 19:00
Duminica
până Joi
  • ora 17:00 – Vecernia
  • ora 23:00 – Paraclisul și Sfânta Liturghie
Vineri
  • ora 21: Taina Sfântului Maslu, Paraclisul Sfintei Maria Magdalena și Sfânta Liturghie
Sâmbătă
  • ora 17:00 – Vecernia cu litie și Utrenia
Duminică/
Sărbatori
  • de la 8.30: Acatistul și Sfânta Liturghie

Privegherea de vineri noaptea

În fiecare noapte de vineri, Mănăstirea Pantocrator are un program liturgic aparte. La ora 21:00 se adună la rugăciune familia credincioşilor care împodobesc slujbele de la sfântul aşezământ. Se începe cu Sfântul Maslu, în timpul căruia toți cei prezenți sunt unși de 7 ori cu untdelemn sfințit, se continuă cu Paraclisul Sfintei Maria Magdalena şi Sfânta Liturghie, după miezul nopții.
Cei care vin să se închine la racla Sfintei Mironosițe cer în primul rând ajutor pentru întoarcerea la Dumnezeu, pentru sporirea credinței şi pentru toate nevoile vieții. Mulți se regăsesc în exemplul Sfintei, care înainte să-L întâlnească pe Hristos a avut o viață întunecată, fiind stăpânită de demoni. Dar a mers din întuneric la lumină. A mers la mormântul Domnului prin noapte, a biruit spaimele, pe soldații şi iudeii îndârjiți, şi a văzut lumina izvorând din mormântul lui Hristos. Sfântul Simeon Metafrastul spune chiar că acei demoni ai Mariei Magdalena de care a eliberat-o Hristos ar fi depresia, atât de întâlnită în zilele noastre. Un mare dar al Sfintei Mironosițe este acela de a scăpa sufletele de această boală a tristeții, ajutându-le să regăsească bucuria Învierii.
     „În cursul privegherii omul se luminează, cugetul i se curăță, gândurile pleacă, mintea îi rămâne singură, și atunci poate să se lărgească, să se înalțe către Dumnezeu, să se bucure de El, să-L iubească, să-L cunoască, pentru că deja este Dumnezeul său, și nu un oarecare Dumnezeu necunoscut” (Arhim. Emilianos Simonopetritul).

keyboard_arrow_up