Despre Mănăstire

Începutul construcției

În toamna anului 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, părinții Sebastian Serdaru și Serafim Baciu au început lucrările de pregătire a terenului pentru construcția mănăstirii.

8 mai 2012 – Piatra de temelie a bisericii mici:

În ziua de 8 mai 2012, de sărbătoarea Sfântului Ioan Evanghelistul, a fost pusă piatra de temelie a bisericii mici cu hramul Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.

22 iulie 2012 – Prima Sfântă Liturghie: Prima Sfântă Liturghie în această mănăstire a fost oficiată la sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, în 22 iulie 2012.

1 decembrie 2012 – Piatra de temelie a bisericii mari: În ziua de 1 decembrie 2012 a fost pusă piatra de temelie a bisericii mari, cu lucrările de construcție începând în anul 2015.

4 mai 2014: Sfințirea paraclisului, pictat de Adrian Botea și Sorin-George Nicolae.

22 august 2014: O copie a icoanei Maicii Domnului Lidianca de la Neamț este zugrăvită și dăruită mănăstirii.

26 aprilie 2015: în Duminica a III-a după Paşti (a Mironosițelor), la Mănăstirea Pantocrator a fost săvârşită slujba de sfințire a altarului de vară cu hramul Schimbarea la Față a Domnului. Slujba de târnosire a fost oficiatã de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului şi de delegatul Patriarhului României, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți şi diaconi.

16 – 19 octombrie 2015: A fost adusă racla ce adăposteşte mâna stângă a Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos, care este caldă și răspândește bună mireasmă.

Anul 2018: la Mănăstirea Pantocrator a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Teleormăneni (ITO).

Anul 2019: Începe construcția metocului Buneivestiri, destinat celor 30 de maici sub îndrumarea starețului Sebastian.

26 septembrie 2021: Biserica mare a Mănăstirii Pantocrator a fost sfinţită de un sobor de 17 ierarhi români şi străini, în urma unor ample lucrări executate la ansamblul monahal.

Cu prilejul sfinţirii, a fost adusă Mâna Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de către o delegație a Mănăstirii Simonopetra, condusă de Arhim. Elisei, dar şi un fragment din moaştele Sf. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, aflate în patrimoniul Mitropoliei de Veria – Grecia.

Sfintele moaşte au fost aduse din Grecia în România de Mitropolitul Pantelimon de Veria.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, oficiată după slujba sfinţirii, Mitropolitul Pantelimon a vorbit despre semnificaţia sfinţirii unui lăcaş de cult.

„S‑a deschis astăzi o cale spre cer pe care nu se va auzi doar glasul Pantocratorului, așa cum l‑a auzit Sfântul Ioan Teologul în peștera Apocalipsei din Patmos, dar pe această cale va coborî și harul dumnezeiesc, care îi va sfinți prin Tainele Bisericii pe credincioși. Pe această cale, prin rugăciune, credincioșii se vor putea ridica la cer… Aici este și Ierusalimul cel ceresc, deoarece heruvimii și serafimii se roagă și cântă împreună cu noi… Fiecare mănăstire este o manifestare dumnezeiască în lume, un loc al prezenței și al harului lui Dumnezeu. Este un loc de rugăciune în care monahii nu se roagă doar pentru mântuirea lor, ci și pentru mântuirea tuturor. Este un loc de odihnă sufletească și de înviere duhovnicească”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Obștea Mănăstirii Pantocrator

 

Arhim. Dr. Sebastian Serdaru

Starețul Mănăstirii Pantocrator și Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei și Teleormanului

Arhim. Serafim Baciu

Vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului

Protos. Silvestru Murgoi

 

Ierom. Sofronie Zaka

 

Ierom. Simon Bîrleanu

 

Arhid. Spiridon Apostol

 

Monah Serghie Broșteanu

 

Monah Sava Bălan

 

Monah Siluan Ciută

 

Sfinții Ocrotitori ai Mănăstirii Pantocrator

Sfântul Apostol Și Evanghelist Ioan Teologul

Duminica Sfintelor Mironosițe, hramul principal al mănăstirii, este ziua în care au fost sfințite primele altare ale mănăstirii. La aceste momente speciale, la care au participat mulțimi impresionante de credincioși veniți din toată țara, s-a împământenit obiceiul de a aduce și alte sfinte moaște ale Sfinților cunoscuți în întreaga Biserică. A devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din sudul țării.

Sfânta Mironosiță Maria Magdalena

keyboard_arrow_up